Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

Shopping hirdetések főbb irányelvei

A Google irányelveket dolgozott ki annak érdekében, hogy az emberek következetes és pozitív élményben részesüljenek a Google platformok és partneroldalak használata során. Ha nem tartod be ezeket az irányelveket, a Google elutasíthatja a Merchant Center fiókodban lévő tételeket, amíg nem javítod a tételekkel kapcsolatos irányelvsértéseket. Ha a helyzet továbbra is fennáll, a Google felfüggesztheti a fiókod, amíg a helyzetet nem kezeljük.

Ebben a modulban megtanulhatod:

Az irányelv nem csak a Shopping hirdetésekre vonatkozik

Mindenkinek, aki a Google-ön hirdet, meghatározott irányelveket kell követnie, függetlenül attól, hogy milyen hirdetési típust használ. Nézzük meg a Google hirdetési irányelvek szerepét.

A Google Ads célja, hogy a felhasználók, a hirdetők, a partnerek és a Google munkatársai számára pozitív élményt nyújtson a tisztességes és következetes irányelvek kidolgozásával és végrehajtásával, valamint a felhasználók online biztonságának védelmével.

Google hirdetési irányelvek

A Keresési, a Display, a Video és a Mobil hirdetésekre vonatkozó irányelvek többsége a Shopping hirdetésekre is vonatkozik. Ezeket az irányelveket a Merchant Center fiókodban kezeled, és négy kategória köré rendeződnek.

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

Ezek a hirdetésekre, weboldalakra és alkalmazásokra vonatkozó minőségi előírások. 

Ide tartoznak például a szerkesztési és szakmai előírások és a technikai követelmények.

Ezek azok a tartalmak, amelyeket a hirdetők nem hirdethetnek a Google-nél.

Ilyenek például a hamisított termékek, a tisztességtelen viselkedést lehetővé tevő termékek vagy szolgáltatások, a veszélyes termékek vagy szolgáltatások, a sértő vagy helytelen tartalom, valamint a szexuális tartalmak.

Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a hirdetők nem tehetnek meg, ha a Google-nél akarnak hirdetni.

Ilyen például a hirdetési hálózattal való visszaélés, a felelőtlen adatgyűjtés és felhasználás, valamint a saját magunk, termékünk vagy szolgáltatásunk hamis bemutatása.

Ide tartoznak azok a tartalmak, amelyeket a Google Ads hálózatában időnként lehet hirdetni korlátozásokkal.

Ilyenek például az alkoholtartalmú italok, a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak, az egészségügyi és gyógyszeripari termékek, valamint a szerencsejátékkal kapcsolatos tartalmak.

A Shopping hirdetések irányelvei

Három további, kifejezetten a Shopping hirdetésekre vonatkozó irányelv létezik. Ezek közé tartozik a nem támogatott vásárlási tartalom, önmagunk vagy termékünk hamis bemutatása és a hasznosság.

Nem támogatott vásárlási tartalom

Ez az irányelv bizonyos típusú termékekre vonatkozik, amelyeket egyszerűen nem szabad Shopping hirdetéseken keresztül reklámozni.

Példa: Veszélyes termékek, például fegyverek, nem engedélyezettek a Shoppingban.

Önmagunk vagy termékünk hamis bemutatása

A Shopping hirdetésekre vonatkozó félrevezetési irányelv az átláthatóságról és a megbízhatóságról szól; amikor a felhasználók egy Shopping hirdetést látnak, a hirdetett terméknek meg kell egyeznie a weboldalon található termékkel.

Példa: Egy kereskedő egy darab étkezőszék árát hirdeti, de a hirdetésben szereplő képen egy hat székkel ellátott étkezőasztal látható. Amikor a felhasználók rákattintanak a hirdetésre, a termékoldalra érkeznek, ahol egy széket találnak.

Hasznosság

A szerkesztési és technikai követelmények ezen eleme azt hivatott biztosítani, hogy a céloldal, ahová a felhasználó eljut, pozitív, világos és könnyen navigálható élményt nyújtson.

Példa: A potenciális vásárlók egy webhelyhiba miatt nem tudnak belépni a céloldalra, vagy nem eljutni továbblépni a pénztárhoz. 

Céloldallal kapcsolatos minőségi követelmények

A termékeiddel és hirdetéseiddel kapcsolatos irányelveken kívül a Google a céloldalra vonatkozó irányelvekkel kapcsolatos követelményeket is meghatározta, amelyek célja, hogy pozitív élményt nyújtson a vásárlók számára.

Rendkívül fontos, hogy a hirdetők a hirdetésre kattintva hiteles, megbízható és átlátható céloldalra vezessék a felhasználókat. Ha a céloldal nem felel meg annak, amit a hirdetés ígér, a felhasználók nagyobb valószínűséggel hagyják el a hirdető weboldalát anélkül, hogy bármit is vásárolnának. Ez rossz élményt jelent a felhasználók és a hirdető számára is. 

A Merchant Center programjai alapján, amelyekben részt veszel, a Google ellenőrizheti webhelyed néhány alapvető követelmény tekintetében.

Válaszd ki az egyes képeket, hogy többet tudj meg.

A követelmények teljes listáját ebben az útmutatóban találod.

Mit gondolsz?

Az S-Mart nemrég indította el online weboldalát, és új bőrápoló termékcsaládjukat, az S-Skin Care-t szeretnék reklámozni. Kara, az S-Mart marketingszakembere segít a Merchant Center beüzemelésében és a termékcsatorna létrehozásában.

Mielőtt Kara létrehoz egy Merchant Center-fiókot, először átnézi a bevezető útmutatót a landing page követelményeihez.

A Shopping hirdetési irányelvek érvényesítése

Most, hogy a Shopping hirdetési irányelvek alapvető követelményeivel már foglalkoztunk, nézzük meg, hogyan lehet ezeket az irányelveket érvényesíteni. A Shopping hirdetési irányelvek érvényesítésének két típusa van: a fiók felfüggesztése és a tételek elutasítása.

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg. 

A tételek elutasítása akkor történik, amikor a rendszer úgy ítéli meg, hogy a tétel nem felel meg az adatminőségi követelményeknek. A Shopping hirdetések esetében a kifogásolt tételek a Merchant Centerben kerülnek elutasításra. Ha egy elemet elutasítanak, az adatcsatorna többi része továbbra is fut és hirdetéseket jelenít meg.

Az irányelvek ismételt megsértése a fiók felfüggesztéséhez vezethet. Emellett egyes termékek egyszerűen nem hirdethetők a Shopping hirdetéseken keresztül. Ha olyan termékeket próbálsz hirdetni, amelyek nem engedélyezettek, az egész Merchant Center fiókod felfüggesztésre kerül.

A tétel elutasításától a fiók felfüggesztéséig

Ha a tételeket elutasítják, bizonyos számú nap áll rendelkezésedre a probléma megoldására. Ha nem teszed meg, a teljes Merchant Center fiókod felfüggeszthetik. Rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb megoldd a tételek elutasítását, hogy elkerüld azt, hogy az egész adatcsatorna ne szolgáljon ki hirdetéseket.

Hogyan néz ki általában a felfüggesztés?

Vegyük példaként Karát az S-Martnál. A rendszer jelzi, hogy az egyik hirdetése kannabidiol (CBD) olajat reklámoz, ami sérti a nem engedélyezett gyógyszerek és étrend-kiegészítők irányelvét. Az S-Mart nem távolítja el a nem jóváhagyott hirdetést a fiókjából, így a rendszer további problémás ajánlatokat kezd megjelölni, ami egy fiókszintű felfüggesztési figyelmeztetést eredményez.

Ha az S-Mart nem oldja meg a problémát az e-mailben megadott határidőn belül, a fiókját felfüggesztik.

A lecke

Rendkívül fontos, hogy a hirdetők odafigyeljenek az e-mail értesítéseikre, és gyorsan foglalkozzanak a tételek elutasításával.

Kulcsfontosságú tudnivalók

  • A Google Ads Shopping irányelvek a felhasználók, a hirdetők és a Google védelmét szolgálják.
  • Vannak olyan alapvető weboldal-követelmények, amelyeket minden hirdetőnek be kell tartania, ha a Shoppingban hirdet. 
  • A Google a vásárlási irányelveket tételszintű elutasításokkal és fiókfelfüggesztésekkel érvényesíti.
  • Fontos odafigyelni a fiókok megsértéséről szóló e-mail értesítésekre, és a kapcsolódó határidőkön belül megoldani minden problémát. 

Mutasd meg, mit tudsz

Teljes pénztári folyamat

Biztosítsd, hogy a felhasználók sikeresen hozzá tudjanak adni tételeket a kosárhoz, és teljes mértékben végig tudjanak menni a pénztári folyamaton.

Hogyan oldható meg: Ellenőrizd, hogy a vásárlók képesek-e befejezni egy fizikai termék vásárlását és a terméket fizikai címre szállíttatni a pénztárfolyamat tesztelésével (a fizetésig).

Cél URL

A Shopping hirdetésekhez benyújtott termékekhez tartozó összes céloldalnak elérhetőnek kell lennie bárki számára, aki bárhonnan vásárol.

Hogyan oldható meg: A Geopeeker segítségével ellenőrizd, hogy a termék céloldalak véletlenszerű mintája mindenhol elérhető-e. Ha nem, vizsgáld meg és oldd meg a problémát. 

Gyakori problémák: 404-es hiba a weboldalon, bizonyos régiókban blokkolt IP (pl. spam).

Visszaküldési irányelv

Webhelyednek egyértelmű és szembetűnő visszaküldési irányelvet kell biztosítania a felhasználók számára.

Hogyan oldható meg: Ellenőrizd, hogy könnyen megtalálható-e a visszaküldési és visszatérítési szabályzat a weboldaladon a Pénztár oldal előtt.

Megjegyzés: Elfogadható, ha nem engedélyezed a visszaküldést vagy visszatérítést, de ezt világosan ki kell jelenteni. Fontold meg, hogy a visszaküldési és visszatérítési szabályzatot a láblécbe helyezed, hogy könnyen elérhető legyen.

Biztonságos fizetési folyamat

A fizetés és a tranzakció feldolgozása, valamint a felhasználó bármely érzékeny és pénzügyi személyes adatának összegyűjtése biztonságos feldolgozó szerveren keresztül kell, hogy történjen (SSL-védelemmel, érvényes SSL-tanúsítvánnyal – https://).

Hogyan oldható meg: Kérd meg a webmestered, hogy a szolgáltatás felfüggesztésének elkerülése érdekében az összes oldalad tegye védetté.

Kapcsolattartási információk
Általános Szerződési Feltételek

A weboldaladon elegendő és pontos elérhetőségi információt kell feltüntetni, beleértve a telefonszámot és/vagy az e-mail címet.

Hogyan oldható meg: Ellenőrizd, hogy weboldaladon (a Pénztár oldal előtt) könnyen megtalálhatók-e az Általános Szerződési Feltételek és az elérhetőségi adatok. A következő három kapcsolattartási módból kettőnek elérhetőnek kell lennie: fizikai cím, e-mail cím, telefonszám.

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.