Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

Shopping irányelvek megsértései

A Shopping irányelvek célja, hogy a vásárlók számára pozitív és következetes élményt nyújtanak. A hirdetőknek be kell tartaniuk a Google hirdetési irányelveit, hogy a releváns vásárlók elé kerüljenek, és elkerüljék a elutasításokat és a fiók felfüggesztését. 

Az adatcsatorna problémáknak három alapvető oka van: az adatminőség, az irányelvek megsértése és az adatcsatorna feldolgozása.

Ebben a modulban megismerheted a különböző típusú problémákat és hogyan priorizáld azokat.

A termékcsatorna problémák megtalálása és javítása

Az adatcsatornák beállítása során olyan problémákba ütközhetsz, mint a termékcsatorna feldolgozás, az adatminőség és az irányelvek megsértése, amelyek megakadályozzák, hogy termékeid megjelenjenek a Google-ben. Ebben a videóban megtudhatod, hogyan hozhatod az adattovábbítást csúcsformába, és hogyan jelenítheted meg még több terméked online, megkönnyítve ezzel az online vásárlók számára, hogy megtalálják az általad kínált termékeket.

Mit gondolsz?

Az alábbi példák eredményeznének-e egy tétel elutasítását vagy a fiók felfüggesztését?

A kiváltó okok három típusa

A termékcsatorna problémáknak három alapvető oka van: az adatminőség, az irányelvek megsértése és az adatcsatorna feldolgozása. A három közül az adatminőségi és az irányelvekkel kapcsolatos problémák a leggyakoribbak. 

Nézzük meg közelebbről mindegyiket.

Válaszd ki az egyes képeket, hogy többet tudj meg.

Az irányelv érvényre juttatása

Ismerkedjünk meg a gyakori adatproblémák (az adatminőség és az irányelvek megsértése) betartatási módszereivel.

Adatminőség

Az adatminőségi problémák javításának előmozdításra kétféle mód létezik: fiókszintű és tételszintű.

Fiók szint: Ha az adataid nem felelnek meg az adatminőségi követelményeknek, a teljes Merchant Center fiókod elutasításra kerülhet.

További információkért válaszd ki az egyes paneleket.

A Merchant Center fiókokat rendszeresen felülvizsgáljuk. Ha úgy találjuk, hogy a termékadataid nem felelnek meg a termékleírási követelményeknek, figyelmeztető e-mailt kapsz, amelyben példák szerepelnek a javítandó problémákra, valamint egy időkeret, amelyen belül meg kell oldanod azokat. 

A figyelmeztető időszak a Merchant Center fiókodban is megjelenik a Diagnosztika oldalon, a Fiókproblémák pont alatt. Jogosult vagy egy udvarias felülvizsgálatot kérni.

Ha a figyelmeztetési időszak alatt nem kéred a felülvizsgálatot, akkor az adataidat a figyelmeztetési időszak végén még egyszer felülvizsgálják. Ha minden probléma meg lett oldva, a figyelmeztetés megszűnik, és hirdetéseid a szokásos módon folytatódnak. Ha a problémák nem oldódnak meg, fiókod felfüggesztésre kerül, és az összes tételed letiltjuk a Shopping hirdetésekben való megjelenésről az adott termékcsatorna esetében.

Az ár és a rendelkezésre állás eltérésére, valamint a képi ellentmondásokra vonatkozó figyelmeztetések a tételek előzetes elutasítását eredményezhetik. A tételek előzetes elutasítása (PID) továbbra is fiókszintű érvényesítésnek minősül. Azért hívják "előzetes tétel elutasításnak", mert a Google az óvatosságot választja, és olyan tételeket utasít el, amelyek valószínűleg sértik a követelményeket (például vízjeleket tartalmazó tételeket). Amíg megoldod a termékadatok minőségével kapcsolatos problémákat a követelményeknek nem megfelelő tételek esetében (általában 28 nap), addig továbbra is hirdethetsz más olyan termékeket a fiókodból, amelyek megfelelnek a követelményeknek.

Tétel szint: Az atatcsatornákon és a Content API for Shopping-on keresztül beküldött egyes tételeket rendszeresen felülvizsgáljuk. Ha az általad megadott adatok nem egyeznek a weboldaladon található termékinformációkkal, ezeket a tételeket elutasíthatjuk.

További információkért válaszd ki az egyes paneleket.

Ezek olyan problémák, amelyek negatívan befolyásolhatják a hirdetések teljesítményét, és a jövőben valószínűleg tétel- vagy fiókfelfüggesztéshez vezetnek, hacsak nem oldod meg a problémát.

Ezek a legsúlyosabb problémák, és általában a fiók felfüggesztését vagy a tételek elutasítását jelzik. Ezek a problémák megakadályozzák a hirdetések megjelenését. A lehető leghamarabb oldd meg az összes hibát, hogy a tételeid ismét megjelenhessenek a találatok között.

Milyen problémákat kell először megoldanod?

Először a fiókszintű problémákat javítsd ki, mivel ezek megakadályozhatják, hogy a fiókodban lévő bármely tétel megjelenjen a Shopping hirdetésekben.

A fiókszintű problémák megoldása után térj rá a tételekkel kapcsolatos problémákra. Az érintett tételek a súlyosság típusa és a múltbeli érintett kattintások száma szerint vannak rangsorolva.

Irányelvek megsértése

Az adatminőségi problémákhoz hasonlóan az irányelvek megsértése esetén is kétféle irányelv érvényesítés létezik: fiókszintű és tételszintű.

Fiókszint: Ha termékeid vagy webhelyed nem felel meg a Shopping hirdetések irányelveinek, az egész Merchant Center fiókod elutasításra kerülhet.

További információkért válaszd ki az egyes paneleket.

Amikor először töltesz fel termékeket a fiókodba, a termékek és a weboldal egy kezdeti ellenőrzésen vesznek részt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelnek-e a Shopping hirdetések követelményeinek. Ez a folyamat akár három munkanapot is igénybe vehet, és ez idő alatt termékeid "függőben lévő" jelzéssel jelennek meg a Diagnosztika oldalon. 

Ha a felülvizsgálat során kiderül, hogy termékeid vagy weboldalad nem felel meg a Shopping hirdetési irányelveknek, fiókod azonnal felfüggesztésre kerül. Értesítési e-mailt fogsz kapni a további részletekkel.

A Merchant Center fiókokat rendszeresen felülvizsgálják. Ha termékeid vagy weboldalad nem felel meg a Shopping hirdetések irányelveinek, figyelmeztető e-mailt kapsz, amelyben további részleteket közlünk a problémáról és a javítás módjáról, valamint egy időkeretet (általában hét napot), amelyen belül a problémákat orvosolnod kell.

A figyelmeztetési időszak végén fiókod vagy webhelyed felülvizsgáljuk. Ha minden probléma megoldódott, a figyelmeztetés megszűnik, és hirdetéseid a szokásos módon folytatódnak. Ha bármelyik probléma nem oldódik meg, fiókod felfüggesztjük, és az összes terméked letiltjuk a Shopping hirdetésekből. Kapni fogsz egy e-mail értesítést arról, hogy fiókod felfüggesztették. Fiókod státuszát a kezdőlapon és a fiók Diagnosztika oldalán is láthatod.

Tétel szint: A Diagnosztika lapon és a "Shopping hirdetések irányelveinek megsértése" pont alatt az érintett tételek példái láthatók. Minden egyes tételhez kérhetsz kézi felülvizsgálatot.

További információkért válaszd ki a panelt.

  1. Az Összes termék oldalon navigálj a Lista részhez. Válaszd ki a termék címét az egyes termékrészletek megtekintéséhez.
  2. A Tétel státusza alatt válaszd a FELÜLVIZSGÁLAT KÉRÉSE menüpontot.
  3. Tekintsd át a tétel elutasításával kapcsolatos irányelveket, és jelöld be a jelölőnégyzetet, amely igazolja, hogy áttekintetted az információkat.
  4. Válaszd a Kézi felülvizsgálat kérése lehetőséget.

Felülvizsgálat kérése

Ha fiókod figyelmeztetést kapott vagy felfüggesztették, vagy ha bármelyik tételed előzetesen elutasították, kérheted a felülvizsgálatát. Minden egyes eladási ország esetében csak egy felülvizsgálati kérelem opciót láthatsz, és csak akkor kérhetsz felülvizsgálatot, ha az adott országban nincs más függőben lévő kérelem. Ha fiókodnak több adatminőségi problémája van ugyanabban az értékesítési országban, a felülvizsgálat az adott ország összes problémájára vonatkozik.

A Felülvizsgálat kérése opció a Diagnosztika oldalon, a Fiókproblémák fül alatt található.

A legfontosabb tudnivalók

  • A Diagnosztika lapon a problémákat fiók-, termékcsatorna vagy tételszinten tekintheted át.
  • Először a hibák és a jóváhagyások kijavítását helyezd előtérbe, mivel ezek a problémák általában a fiók felfüggesztésére vagy a tételek előzetes elutasítására utalnak.
  • Az adatminőségi problémák miatt elutasított tételeket 28 napon belül meg kell oldani. Ha a tételeket irányelvekkel kapcsolatos problémák miatt utasítják el, hét napod van az irányelvsértés megoldására.
  • Most már közvetlenül a Merchant Centerben kérheted a fiók felülvizsgálatát, miután kijavítottad az irányelvsértést.

Mutasd meg, mit tudsz

Termékcsatorna feldolgozás

A termékcsatorna feldolgozási hibák (néha "érvényesítési hibáknak" is nevezik) akkor fordulnak elő, amikor a rendszer az adatminőséggel kapcsolatos problémák miatt nem tudja feldolgozni a termékcsatornát. A termékcsatorna feldolgozási hibák a Termékek lapon belül a Termékcsatorna fül alatt találhatók. Navigálj a termékcsatornán keresztül, hogy megtaláld az érvényesítési hibák listáját.

Irányelvek megsértése

Fontos, hogy az emberek pozitív élményt tapasztaljanak a Google és a partneroldalak használata során, és ennek biztosítása érdekében egy sor irányelvet dolgoztunk ki. Ha nem tartod be ezeket az irányelveket, akkor a tételeid vagy az egész Merchant Center fiókod elutasíthatják.

Az irányelv megsértésére példa a nem biztonságos pénztár, a hiányzó elérhetőségi adatok, a visszatérítési szabályzat hiánya, a hiányos pénztár és a nem engedélyezett tartalom (pl. fegyverek).

Adatminőség

Ha az adataid nem felelnek meg a termékadat-előírási útmutatóban meghatározott adatminőségi követelményeknek, a tételeid elutasításra kerülhetnek. Az adatminőség megsértésére példa az áreltérés (az adatfolyamban szereplő ár nem egyezik meg a céloldalon szereplő árral) és a készlet elérhetőségi eltérés (az adatfolyamban szereplő készlet elérhetőségi adat nem egyezik meg a céloldalon szereplővel).

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.