Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

Optimalizálj az adatokkal

Miután látod, hogy a hirdetéseid jelenleg mekkora forgalmat generálnak, magabiztosan módosíthatod a liciteket a teljesítmény javítása érdekében. Ezt úgy teheted meg, ha megérted a fiókodban jelentett konverziós adatokat, és azokat felhasználod a megalapozott licitálási döntések meghozatalához.

Ebben a modulban megtanulod, hogyan használhatod a legfontosabb stratégiákat hirdetéseid teljesítményének optimalizálására és javítására.

Javítsd konverziós arányod

Ha már képes vagy mérni a konverziókat, akkor a konverziós arány javítására összpontosíthatsz. Ha jó mennyiségű forgalmat kap a hirdetéseidből, de nem elég konverziót, több dolgot is tehetsz a konverziós arány javítása érdekében.

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

A specifikus kulcsszavak gyakran jobb konverziós aránnyal rendelkeznek, mint az általános kulcsszavak. Vegyük például az alábbi kulcsszavakat. Szerinted melyik vezet magasabb konverziós arányhoz?

Acme
Acme nyomtatók
Acme 710c

Általában az olyan specifikusabb kulcsszavak, mint az "Acme 710c" általában jobb konverziós arányt eredményeznek, mint az olyan általános kulcsszavak, mint az "Acme". Ez azért van így, mert a konkrét modellekre vagy termékszámokra kereső emberek jellemzően már utánanéztek a terméknek, és vásárolni szeretnének.

Ne feledd azonban, hogy a specifikusabb kulcsszavak használata kevesebb megjelenést eredményezhet. Ha a kulcsszavaid túl specifikusak, előfordulhat, hogy végül kevesebben keresnek ezekre a kifejezésekre.

A trükk az, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt aközött, hogy elég általános legyen ahhoz, hogy megfeleljen annak, amit az emberek keresnek, és elég specifikus ahhoz, hogy konverzióhoz vezessen.

A Google Ads megmutatja, hogy az egyes kulcsszavak milyen jól teljesítenek, de azt is megmutatja, hogy pontosan milyen szavakra kerestek az ügyfelek, amikor a hirdetésed megjelent. Ezt a kifejezéslistát a Keresési kifejezések jelentésben tekintheted meg. A jelentés áttekintése után dönthetsz úgy, hogy bizonyos kulcsszavakat hozzáadsz vagy kizársz a kulcsszólistádból. Ezzel segíthetsz a megfelelő ügyfelek elérésében, akár bővítve, akár finomítva azt, hogy kik láthatják a hirdetésed.

Például a Minmo Gaming Inc. videojáték figurákat árul alkalmazáson belüli vásárlásként. Anders a hirdetését a "videojáték figurák" keresőinek jeleníti meg. Ebben az esetben Anders fontolóra veheti, hogy a "videojáték figurák" kifejezést konkrét kulcsszóként adja meg, így a hirdetése nagyobb eséllyel jelenik meg erre a keresésre.

A jelentés megtekintéséhez lépj a Kulcsszavak > KERESÉSI KIFEJEZÉSEK menü > Keresési kifejezések.

Ha kizáró kulcsszavakat használsz, a hirdetésed nem jelenik meg, amikor az emberek az adott kulcsszavakra keresnek. Ez akkor hasznos, ha megpróbálod korlátozni a hirdetésed, hogy ne jelenjen meg olyan emberek számára, akik csak böngésznek, és még nem állnak készen arra, hogy vásároljanak valamit.

A Minmo Gaming példában a Keresési kifejezések jelentés megtekintése után Anders látja, hogy a hirdetésük megjelenik, amikor az emberek a "videojáték magazin" kifejezésre keresnek. De a magazinokat kereső emberek valószínűleg nem most akarnak videojáték figurákat vásárolni. Ebben az esetben Anders megfontolhatja, hogy a "magazin" kifejezést kizáró kulcsszóként adja meg, így a hirdetésük nem jelenik meg ezekre a keresésekre.

Néhány hirdető az "ingyenes" szót is kizáró kulcsszóként használja. Hacsak a webhelyed nem kínál ingyenes termékeket vagy próbaverziókat, érdemes ezt kizáró kulcsszóként hozzáadni, hogy kevesebb olyan embert vonzzon, akik csak ingyenes termékeket keresnek.

Egy másik módja a relevánsabb forgalom megszerzésének, ha a hirdetés szövegében árakat is feltüntetsz. Ha egy vásárló látja a termék árát, és mégis rákattint a hirdetésedre, akkor tudod, hogy potenciálisan érdekli a termék megvásárlása az adott áron. Ha nem tetszik nekik az ár, nem fognak a hirdetésedre kattintani, te pedig megspórolod magadnak a kattintás költségét.

Kísérletképpen érdemes lehet megfontolni, hogy a hirdetések szövegébe árakat is beillessz, hogy lásd, ez segít-e a hirdetéseknek jobb konverziós arányt eredményezni. Ez különösen akkor lehet hatékony, ha az áraid alacsonyabbak a versenytársak árainál.

Hogy teszteld, beválik-e ez nálad, egy új hirdetés létrehozásával és a hirdetések forgatásával végezhetsz kísérletet. A hirdetésrotáció alkalmazásakor összehasonlíthatod az árat tartalmazó hirdetés és az árat nem tartalmazó hirdetés kattintási arányát és konverziós arányát.

Finomítsd licitálásod

A licitbeállítások lehetővé teszik, hogy eldönthesd, mikor ér többet egy kattintás vagy benyomás a számodra. Képzeld el például, hogy van egy online ruházati áruházad, és két konverziós műveletet állítottál be: egyet minden egyes alkalommal, amikor egy vásárló betesz valamit a kosarába, és egy másikat az online eladásokhoz.

A licitálást az értékesítési konverziós akcióra szeretnéd optimalizálni, és ezeket a konverziókat a Konverziók oszlopban követni. Nem szeretnéd a bevásárlókosár akcióra licitálni, és nem kell látnod ezeket az adatokat a fő Konverziók oszlopban.

Kiválaszthatod, hogy mely konverziókra optimalizálj, ha bejelölöd az Értékesítési konverziós művelethez tartozó Include in Conversions (Beleértve a konverziókba) beállítást, és lekapcsolod ezt a beállítást a Bevásárlókosár konverziós művelethez. Mostantól az automatizált ajánlati stratégiád csak az értékesítési konverziókra fog optimalizálni, és a Konverziók oszlopban csak az értékesítési konverziók fognak megjelenni. A bevásárlókosár akció adatai azonban továbbra is szerepelnek az Összes konverzió oszlopban.

Optimalizálj Intelligens ajánlattétellel

Bár manuálisan is beállíthatsz liciteket, az automatizált licitálás a teljesítménycélok eléréséhez szükséges licitek beállításának nehéz feladatát és a találgatásokat is kiveszi a kezedből. Hatféle automatizált licitstratégia áll rendelkezésre.

Az intelligens licitálás az automatizált licitstratégiák egy olyan alcsoportja, amely gépi tanulást használ a konverziók vagy konverziós értékek optimalizálására minden aukción – ez a funkció az "aukció idején történő licitálás" néven ismert.

A Cél-CPA, a Cél-ROAS, a Konverziók maximalizálása és az Intelligens CPC (eCPC) mind Intelligens ajánlattétel stratégiák, a legautomatizáltabbtól a legkevésbé automatizáltig (más szóval a legkevesebb vezérléstől a legtöbb vezérlésig). Egyéb automatizált licitstratégiák, amelyek nem használják az Intelligens ajánlattételt, a Kattintások maximalizálása és a Megcélzott megjelenítési részesedés.

Ebben a részben megtudhatod, hogyan használhatod az Intelligens ajánlattétel stratégiákat, hogy időt takaríts meg és javítsd a befektetésed megtérülését.

Cél-CPA ajánlattétel

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

A Cél-CPA egy olyan Google Ads intelligens ajánlattételi stratégia, amely olyan liciteket állít be, amelyek segítenek minél több konverziót elérni az általad beállított ügyfélszerzésenkénti költség (CPA) mellett. Fejlett gépi tanulást használ a licitek automatikus optimalizálásához, és olyan aukcióidőszaki licitálási lehetőségeket kínál, amelyek minden aukcióra testre szabják a liciteket. A Cél-CPA vagy standard stratégiaként érhető el egyetlen kampányban, vagy portfólió stratégiaként több kampányban.

A Cél-CPA (ügyfélszerzésenkénti költség) licitálás a kampányára vonatkozó múltbeli információk felhasználásával és az aukció idején jelenlévő összefüggő jelek értékelésével automatikusan megtalálja az optimális CPC (kattintásonkénti költség) licitet a hirdetéséhez minden egyes alkalommal, amikor az megjelenésre jogosult. A Google Ads ezeket a liciteket úgy állítja be, hogy a stratégiát használó összes kampányban a célnak megfelelő átlagos CPA-t érjen el.

Egyes konverziók ára lehet, hogy többe kerül, mint a cél, és lehet, hogy kevesebbe, de összességében a Google Ads megpróbálja a konverziónkénti költséget az általad meghatározott cél CPA-val azonos szinten tartani. Ezek a CPA-változások azért következnek be, mert a te tényleges CPA-d a Google ellenőrzési körén kívül eső tényezőktől függ, például a weboldal vagy a hirdetések módosításától vagy a hirdetési aukciókban megnövekedett versenytől. Ezenkívül a tényleges konverziós ráta alacsonyabb vagy magasabb lehet, mint az előre jelzett konverziós arány.

Ha például 10 dolláros cél-CPA-t választasz, a Google Ads automatikusan úgy állítja be a CPC-ajánlatokat, hogy átlagosan 10 dollárért próbáljon minél több konverziót elérni. Annak érdekében, hogy minden hirdetési aukción javítsa a teljesítményét, ez a stratégia olyan valós idejű jelek alapján állítja be a liciteket, mint az eszköz, a böngésző, a hely, a napszak, a remarketinglista és más tényezők.

Cél-ROAS ajánlattétel

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

A Cél-ROAS lehetővé teszi, hogy a hirdetési kiadások célzott megtérülése (ROAS) alapján licitáljon. Ez a Google Ads intelligens licitálási stratégia segít abban, hogy az általad meghatározott Cél-ROAS mellett több konverziós értéket vagy bevételt érj el. A licitjeid automatikusan optimalizálódnak az aukció idején, lehetővé téve, hogy a liciteket minden egyes aukcióra testre szabd. A Cél-ROAS elérhető akár egyetlen kampányra vonatkozó standard stratégiaként, akár több kampányra kiterjedő portfólió stratégiaként.

A Google Ads az általad a konverziókövetésen keresztül jelentett konverziós értékek alapján előrejelzi a jövőbeli konverziókat és a kapcsolódó értékeket. Ezután a Google Ads maximális CPC (max. CPC) ajánlatokat állít be, hogy maximalizálja a konverziós értéket, miközben megpróbál a célnak megfelelő átlagos ROAS-t elérni.

Egyes konverziók magasabb ROAS-t, mások pedig alacsonyabb ROAS-t adhatnak, de összességében a Google Ads arra törekszik, hogy a konverzió költségenkénti értéke megegyezzen az általad meghatározott ROAS célértékkel. Ha például 500%-os cél ROAS-t állítasz be, a Google Ads automatikusan úgy állítja be a liciteket, hogy megpróbálja maximalizálni a konverziós értéket, miközben eléri ezt a cél ROAS-t. A hirdetési aukción nyújtott teljesítményének javítása érdekében ez a stratégia a valós idejű jelzések, például az eszköz, a böngésző, a hely, a napszak stb. alapján módosítja a liciteket. Automatikusan módosítja az ajánlatokat annak alapján is, hogy valaki szerepel-e a remarketing listáidon.

A Google Ads ajánl egy ROAS-célértéket, miután új ajánlati stratégiát állítottál be a Megosztás könyvtárban, és kiválasztottad, hogy mely kampányokra kívánod alkalmazni. Ezt az ajánlást az elmúlt hetek tényleges ROAS értékeid alapján számítja ki. Az elmúlt néhány nap teljesítményét kizárjuk, hogy figyelembe vegyük azokat a konverziókat, amelyek egy napnál tovább tarthatnak egy hirdetéskattintást követően. Eldöntheted, hogy ezt az ajánlott ROAS-célértéket használod-e, vagy saját célértéket állítaz be.

Konverziók maximalizálása ajánlattétel

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

A konverziók maximalizálása licitálás automatikusan beállítja a liciteket, hogy a legtöbb konverziót érje el a kampányod számára, miközben a költségkereted költi. Fejlett gépi tanulást használ a licitoptimalizálás automatizálásához, és aukcióidőszaki licitálási lehetőségeket kínál, amelyek minden aukcióra testre szabják a liciteket.

 

A Konverziók maximalizálása ajánlattétel a kampányodra vonatkozó múltbeli információk felhasználásával és az aukció idején jelenlévő összefüggő jelek értékelésével automatikusan megtalálja az optimális CPC-ajánlatot a hirdetésedhez minden egyes alkalommal, amikor az megjelenésre jogosult. A Google Ads ezeket a liciteket úgy állítja be, hogy a kampányod a lehető legtöbb konverziót érje el, miközben a költségkereted költi.

Intelligens CPC (eCPC)

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

Az Intelligens CPC (eCPC) segít neked több konverziót elérni kézi licitálással. Úgy működik, hogy automatikusan módosítja a kézi licitjeid azokra a kattintásokra, amelyek nagyobb vagy kisebb valószínűséggel vezetnek eladáshoz vagy konverzióhoz a weboldaladon. Ellentétben a Cél-CPA-val, amely automatikusan beállítja a liciteket a konverzióra vonatkozó célköltség alapján, a maximális CPC-licitjeid korlátozzák az eCPC-t a konverziókra való optimalizálás során.

A Kereső és Display kampányok esetében az eCPC segít növelni a konverziókat, miközben megpróbálja tartani a konverziónkénti költséget a manuális licitálással elért szinten. Vásárlás esetén az eCPC segít növelni a konverziókat, miközben megpróbálja fenntartani a teljes költést.

Az eCPC funkció olyan hirdetési aukciókat keres, amelyek nagyobb valószínűséggel vezetnek konverzióhoz, majd megemeli a maximális CPC-ajánlatot (az általad beállított licitbeállítások alkalmazása után), hogy keményebben versenyezzen ezekért a kattintásokért. Ha egy kattintás kevésbé valószínűnek tűnik, hogy megtérül, a Google Ads csökkenti a licitet. Az eCPC megpróbálja az átlagos CPC-t a max. CPC-t (beleértve az ajánlati kiigazításokat is), de meghaladhatja az általad beállított max. CPC-t rövid ideig.

Ne feledd, hogy az eCPC az intelligens licitálás egy formája, amely az aukció idejére vonatkozó jelek széles skáláját használja, mint például a demográfiai adatok, a böngésző, a hely és a napszak, hogy a liciteket az adott személy egyedi körülményeihez igazítsa. De más Intelligens ajánlattételi stratégiák, mint például a Cél-CPA és a Target Cél-ROAS ezt teljesebb mértékben alkalmazzák.

Összefoglaló

Ebben a leckében megtanultad, hogyan tekintheted meg és elemezheted a konverziókövetési adatokat, és hogyan egyeztetheted össze a gyakori adateltéréseket, amelyekkel sok vállalkozó gyakran szembesül. Ebben a modulban megtanultad, hogyan használhatod a legfontosabb stratégiákat a hirdetések teljesítményének optimalizálására és javítására.

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.