Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

Shopping hirdetések működése

A Shopping hirdetéseket termékek online népszerűsítésére használják a Google-ön keresztül. Ezek a hirdetések a kiskereskedők számára egyszerű módot kínálnak termékeik bemutatására és a releváns termékinformációk megjelenítésére, azáltal, hogy személyre szabott kampányokat hozhatnak létre, a termékkészletükkel összhangban. A vásárlók interakcióba lépnek ezekkel a hirdetésekkel a Google különböző felületein, miközben új termékeket és márkákat keresnek.

Ebben a modulban megtudhatod, hogyan teszik lehetővé a Shopping hirdetések, hogy a kiskereskedők kapcsolatot teremtsenek a vásárlókkal. 

Mit gondolsz?

Milyen előnyei vannak a Shopping hirdetéseknek?

Most, hogy már tudod, hogy a Shopping hirdetések hogyan segítik a termékeid kiemelését, ismerjük meg ennek a hirdetéstípusnak az egyedi előnyeit.

Megjegyzés: A Shopping hirdetéseket használhatod önmagukban vagy más Google-megoldásokkal, például szöveges hirdetésekkel kombinálva.

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg. 

A vásárlók böngészhetnek és interakcióba léphetnek a vonzó Shopping hirdetésekkel, amelyek jobb képet adnak a termékről, mielőtt megnyitnák a hirdetést.

A hirdetők növelhetik a leadek minőségét, ha közvetlenül a hirdetéseikben jelenítik meg a termékinformációkat. A vásárlók nagyobb valószínűséggel fejezik be a vásárlást az oldalon, ha tájékozottabbak a hirdetés megnyitása előtt.

Kulcsszavak helyett a Shopping hirdetések a Merchant Center termékcsatornájában meghatározott termékattribútumokat használják a hirdetések megjelenítéséhez a releváns kereséseknél. A hirdetők közvetlenül a Google Ads-ben megtekinthetik a termékkészletet, és termékcsoportokat hozhatnak létre a hirdetni kívánt termékekhez.

Lehetőség van arra, hogy egy adott keresésre ugyanazon kiskereskedő egynél több Shopping hirdetése – vagy egy Shopping hirdetése és egy szöveges hirdetése – jelenjen meg. Ez növeli a kiskereskedő jelenlétét a keresési találati oldalon.

A Google Ads-ben a hirdetők hozzáférhetnek a termékszintű teljesítményadatokhoz. Ezen adatok segítségével megérthetik, hogy termékeik hogyan teljesítenek a Google-ben, és hogyan viszonyulnak a versenytársaikhoz.

Hogyan kezeld a Shopping hirdetéseket?

A Shopping hirdetések elsődleges előnye a kiskereskedelem-központú kampánykezelés, ami azt jelenti, hogy nem kell manuálisan létrehoznod a hirdetéseket minden egyes termékedhez. A Google Ads a Merchant Centerbe feltöltött termékadatokat használja fel a Shopping hirdetések létrehozásához.

A Merchant Center termékadatai – nem pedig a kulcsszavak – alapján lesz eldöntve el azt is, hogy hirdetéseid hogyan és hol jelennek meg. Ezek a termékadatok tartalmazzák általad forgalmazott termékek részleteit, és a Google ezeket az adatokat használja fel arra, hogy a felhasználó keresését a hirdetéseidhez illessze, hogy a legmegfelelőbb termékeket lássa.

Shopping hirdetéseid a Google Adsben a Shopping kampányok segítségével kezelheted, amely egy egyszerű és rugalmas módja annak, hogy csoportosítsd és reklámozd a Google Merchant Centerben található termékkészleted. Kétféle Shopping kampány közül választhatsz: a Normál Shopping-kampányok és az Intelligens Shopping-kampányok.

Válaszd ki az egyes képeket, hogy többet tudj meg. 

A különböző típusú Shopping hirdetések

A kampánytípus kiválasztása mellett három különböző Shopping hirdetés típus közül is választhatsz, hogy céljaidnak megfelelően reklámozhasd üzleted és termékeid.

Válaszd ki a nyilat, ha többet szeretnél megtudni. 

Termék Shopping hirdetések

A Termék Shopping hirdetések a Google Merchant Centerbe beküldött termékadatok alapján jönnek létre. 

A Showcase Shopping hirdetések

A Showcase Shopping hirdetések szintén az általad a Merchant Centerben megadott adatok alapján készülnek, de lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy rögtön a termékeid egy alkategóriáját böngésszék, hogy jobban megismerjék, hogy milyen jellegű termékeid vannak.

Helyi készlethirdetések

A helyi készlethirdetések a Merchant Centerben továbbított helyi árukészletadatokból táplálkoznak, hogy segítsenek kiemelni helyi kínálatod, és forgalmat generáljanak üzleteid felé.

Hol jelennek meg a Shopping hirdetések?

A Shopping hirdetések a Google webhelyein és a partneroldalakon jelennek meg. Nézzük meg, hogy milyen helyeken jelenhetnek meg.

Válaszd ki az egyes gombokat, hogy többet tudj meg

A Vásárlás fül

Bizonyos országokban a Shopping hirdetések megjelenhetnek a Google kereső Vásárlás fülén is.

Google Képek

A Shopping hirdetések megjelenhetnek a Google Képek fülön. 

Google Kereső partneroldalak és Google Display hálózat

A Shopping hirdetések szintén megjelenhetnek a Google Kereső partnerwebhelyein és a Google Display hálózaton (beleértve a YouTube-ot, a Gmailt és a Google Discover-t) is.

Google kereső

A Shopping hirdetések a Google keresési eredmények mellett vagy felett jelennek meg, a szöveges hirdetéstől elkülönítve.

Google Keresési partner webhelyek

Ha azt szeretnéd, hogy hirdetéseid a Google Keresési partner webhelyein is megjelenjenek, akkor a kampányodban engedélyezned kell a Keresési Partnereket. 

Nézzük meg működés közben

Luca napszemüveget szeretne vásárolni. Két különböző márka között kell döntenie, és szeretne alaposabban utánanézni, mielőtt vásárolna valamit. Lássuk, hogyan jelennek meg a Shopping hirdetések a keresése során, és hol jelenhetnek meg neki.

A Google kereső segítségével Luca beírja a Google keresősávjába, hogy "férfi napszemüveg".

Google Keresőben, a keresési eredmények és a szöveges hirdetések felett

Luca egy napszemüvegekből álló képcsoportot lát a keresési hirdetések felett. Ezek Shopping hirdetések! A találatokon "Hirdetések" felirat jelzi, hogy fizetett találatokról van szó. Az olyan elemek, mint a kép, az ár, a márka és az árösszehasonlító oldal neve (egyes országokban) egyértelműen megjelennek a hirdetésben.

Google Keresőben, a keresési eredmények és a szöveges hirdetések mellett

Tovább keresgélve, Luca a keresési eredmények oldalán egy képcsoportot lát. Ezek is Shopping hirdetések! Ezek a listázás felett "Hirdetések" felirattal is el vannak látva, hogy jelezzék, hogy fizetett találatokról van szó.

A Shopping fülön (bizonyos országokban)

Luca a keresési eredmények Vásárlás fülén további stílusválasztékot keres. Az oldal tetején található képek Shopping hirdetések, amelyeken a "Hirdetések" felirat jelzi a fizetett találatokat.

A Google Képek fülön

További stílusok után kutatva Luca megnézi a Képek fület. Most ismeri fel, hogy a Google kereső Képek fülén belül is egyre több "Hirdetések" címkével ellátott Shopping hirdetés jelenik meg. Mint látható, a Shopping hirdetések több helyen is megjelenhetnek a Google felületein!

Google Keresési partner webhelyeken, Google Display hálózaton (beleértve a YouTube-ot, a Gmailt és a Google Discover-t).

A Shopping hirdetések a Google keresőhálózat olyan webhelyein is megjelenhetnek, amelyek partnerei a Google-nek a hirdetések megjelenítésében. A keresőpartnerek a Google keresőhirdetések hatókörét több száz, nem Google-webhelyre, valamint a YouTube-ra és más Google-oldalakra is kiterjesztik. 

A Keresőpartnerek webhelyein Luca napszemüveg hirdetéseket lát a keresési találatoldalakon, a webhelylisták oldalain és más napszemüvegekkel kapcsolatos oldalakon.

A Google Display hálózat segítségével elérheted a potenciális ügyfeleket, miközben azok kedvenc webhelyeiket böngészik, egy barátjuknak YouTube-videót mutatnak, Gmail-fiókjukat ellenőrzik, vagy mobileszközöket és alkalmazásokat használnak.

Fizetett és nem fizetett megjelenések

A fizetett és nem fizetett formátumú Shopping hirdetések remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kiemeld termékeid a fogyasztók számára, és forgalmat generálj weboldaladra és üzleteidbe.

Az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban a hirdetések megjelennek az általános keresési találati oldalakon és minden más felületen, amelyre a CSS regisztrált.

Fizetett termékmegjelenítések

A Google Adsben kezelt fizetett Shopping hirdetések betekintést és kezelési lehetőséget nyújtanak a teljesítmény optimalizálásához és a kulcsfontosságú termékek kiemeléséhez.

A többi hirdetési formátumhoz hasonlóan a Shopping hirdetések is részt vesznek egy hirdetési aukcióban. Kampányszinten döntöd el, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni minden egyes kattintásért vagy elkötelezettségért. Csak a minimálisan szükséges összeget fizeted ki ahhoz, hogy magasabbra kerülj, mint a közvetlenül alattad lévő hirdető, és gyakran kevesebbet fizetsz, mint a maximális licited.

A pontos díjazás a Shopping hirdetés típusától függően eltérő módon működik. Nézzük meg közelebbről. 

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg. 

A termék Shopping hirdetések díjazása a kattintásonkénti költség (CPC) alapján történik, ami azt jelenti, hogy akkor kell fizetned, ha valaki rákattint a hirdetésedre. És csak akkor kerül felszámításra, ha valaki olyan hirdetésre kattint, amely a webhelyeden található céloldalra vagy a Google által üzemeltetett, a helyi készletedet bemutató céloldalra vezet.

A Showcase Shopping hirdetések díjazása a Tevékenység szerinti költség (CPE) alapján történik. Ebben az esetben akkor kerül felszámításra, ha egy felhasználó rákattint a hirdetésen belüli termékre vagy céloldalra mutató linkre.

Ingyenes termékmegjelenítések a Vásárlás fülön

Az ingyenes termékmegjelenítések a Vásárlás fülön lehetőséget nyújtanak arra, hogy kiemeld a termékeket, és ingyenesen irányítsd a vásárlókat a weboldaladra.

Válaszd ki az egyes paneleket, hogy többet tudj meg.

A Google azt ajánlja, hogy a termékeket töltsd fel a Mechant Center termékcsatornáján keresztül. Azzal is segíthetsz a Google-nek megérteni az általad értékesített termékeket, ha biztosítod, hogy a termékadatok frissek, helyesek és átfogóak. Ha fiókod összekapcsolod egy harmadik féltől származó platformmal, és csatlakozol a Google Ügyfélértékelések programjához, azzal szintén növelheted a nem fizetett megjelenítések valószínűségét a Google felületein.

Mindössze annyit kell tenned, hogy bejelölöd, hogy a Merchant Centerben lévő termékek mely Google felületeken jelenjenek meg. Nem ajánlott külön termékcsatornát létrehozni kizárólag az ingyenes terméklisták számára a Vásárlás fülön. Külön termékcsatornák használata a hirdetésekhez és a Vásárlás fülön való ingyenes terméklistázáshoz, azt okozhatja, hogy a termékeid elveszítik a Shopping hirdetésekhez való jogosultságukat.   

A Merchant Centerben a teljesítményjelentések és a Google Ads-ben a Shopping hirdetések jelentéseinek megtekintésével értékelheted, hogyan teljesítenek hirdetéseid és ingyenes terméklistáid a Vásárlás fülön. Szükség szerint módosítsd a Shopping kampányok licitjeit és a hirdetési kiadások célzott megtérülésére (ROAS) vonatkozó célokat.

A Vásárlás fülön található nem fizetett megjelenítéshez képi elemekben gazdag adatokra van szükség, hogy vizuálisan bővebb élményt nyújtsanak a termékeid kereső vásárlók számára.

A jogosultság megszerzéséhez be kell tartanod a termékek Google-felületeken való megjelenítéséhez szükséges irányelveket, be kell adnod a Google Merchant Centeren keresztül egy termékcsatornát, és be kell állítanod, hogy a termékeid megjelenjenek a Google felületein.

Ellenőrizd jogosultságod a Google Merchant Center Diagnosztika oldalán. A nem fizetett listázások jogosultsági státuszához termékenként, termékcsatornánkként és fiókonként férhetsz hozzá.

A legfontosabb tudnivalók

  • A Shopping hirdetések lehetővé teszik a kiskereskedők számára, hogy a termék nevének, árának és képének megjelenítésével bemutassák márkájukat. Ezáltal a vásárlók már a hirdetés megnyitása előtt képet kapnak a termékről.
  • A Google Ads a Merchant Centerbe feltöltött termékadatokat használja a Shopping hirdetések létrehozásához. A Shopping hirdetések a Normál Shopping-kampányokon vagy az Intelligens Shopping-kampányokon keresztül futnak.
  • A Shopping hirdetések a Google keresőben, a Vásárlás fülön, a Képek fülön és a partneroldalakon, például a YouTube-on jelennek meg.

Mit gondolsz?

Intelligens Shopping-kampányok

Az intelligens Shopping-kampányok szerte a Google rendszerében (például a Google Kereső, a Google Képek, a YouTube szolgáltatásokban, valamint több millió webhelyen és alkalmazásban) észlelt valós idejű jelzések alapján végeznek optimalizálást a céljaidnak megfelelően.

Normál Shopping-kampányok

A Normál Shopping-kampányok nagyobb kontrollt biztosítanak neked, mivel lehetővé teszik a kampány, a licitálás és a termékcsoportok kézi beállítását.

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.