Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

A tesztelés és tanulás kultúra kialakítása

Tesztelj és tanulj

A hozzáértő marketingesek, akik új, hatékony módszereket akarnak találni az ügyfelek elérésére a vásárlói út során, van egy tesztelj és tanulj hozzáállásuk. Folyamatosan kísérleteznek a kreatívok több változatával (A/B teszteléssel), hogy minden csatornából maximális teljesítményt érjenek el, de új médiacsatornákkal is kísérleteznek. A média mindig is egy dinamikus tér volt, ahol új csatornák jelennek meg és a meglévő csatornák fejlődnek.

A legjobb marketingesek tudják ezt, és még ha van is egy sor preferált csatornájuk, amelyek "törzsvendégek" a média mixükben, a médiabüdzséjük egy részét fenntartják arra, hogy további csatornákkal kísérletezzenek. Csak így tudják frissen tartani a fejükben az ezekkel a csatornákkal kapcsolatos ismereteiket, és pontosan tudják, hogy milyen lehetőségeket tudnak felszabadítani az általuk kezelt márkák számára.

A mérés a médiacsatornákkal való kísérletezés elengedhetetlen része. Megfelelő mérés nélkül a marketinges nem tudhatja, hogy a kísérlet sikeres volt-e, vagy hogy a tesztelt csatorna hasonló vagy nagyobb értéket kínál-e, mint a márka média mixében jellemzően használt csatornák. A kísérleti csatornák teljesítményére vonatkozó friss ismeretek felhasználása segíthet annak értékelésében, hogy ezek a csatornák megérdemlik-e az állandó helyet a márka média mixében.

Ha például nem vagy biztos benne, hogy egy hirdetés jól teljesít, vágd ki egy kis földrajzi területen, hogy meghatározhasd annak általános hatását az értékesítésre. Ha nem volt negatív hatással az általános számokra, akkor elkezdheted szélesebb körben is megvágni. Az ötlet lényege, hogy megpróbálj pénzt megtakarítani a fiókod legrosszabbul teljesítő részein anélkül, hogy az általános volumen csökkenne.

Egyéni mérési szokások

Ahhoz, hogy valóban adatvezérelt szervezetet építsünk ki, a vállalat méretétől függetlenül fontos az egyéni mérési szokások kialakítása. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan szokást, amelyet bárki, függetlenül a szervezetben betöltött szerepétől, elsajátíthat:

  • Kezdd a napodat azzal, hogy megnézed, mennyire jól teljesíted a céljaidat. Ez megalapozza, hogy a legfontosabb eredményeket, amelyek alapján megítélnek, és amelyekért felelős vagy, prioritásként kezeled.
  • Demokratizáld az adatokat a szervezetedben a mutatókon keresztül. Mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy könnyen hozzáférjen a döntéshozatalt megalapozó adatokhoz, bármilyen eszközön, különösen mobiltelefonon. Az adatok hiánya a fontos döntések meghozatalakor a megérzésekre való hagyatkozást állandósítja.
  • Hozz adatokat minden megbeszélésére – ez kulcsfontosságú. Az adatoknak minden döntés középpontjában kell állniuk.
    Kérdezzétek egymástól: "Mit javasolnak az adatok, mit tegyünk?" ahelyett, hogy azt kérdeznétek: "Mit gondolsz?". Ez egy fontos első lépés a HIPPO, vagyis a "legjobban fizetett személy véleményének" meghallgatása leküzdéséhez. A vélemények nem mások, mint hipotézisek, amelyeket tesztelni kell – adatokkal.
  • Futtass folyamatosan teszteket. A tesztek és kísérletek a legjobb módja a tanulságok gazdagításának és az adatpontok növelésének, amelyek segítenek a fontos stratégiai döntések megalapozásában.
  • Az egyik legnagyobb akadály sok cég számára a marketingstratégiák bővítése során az, hogy nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek segítenek meghatározni, hogy milyen lenne a siker az új stratégia keretében.
  • Ösztönözd a kudarcokból való tanulást. A kudarcnak rossz híre van. Gyakran úgy gondolnak rá, mint az elvárásoktól való elmaradásra vagy hibára. A kudarc azonban szükséges a lehetőségek kipróbálásához és annak megtanulásához, hogy mi nem működik. A kudarcok következetes hiánya csak egy dolgot jelenthet: az innováció és a kísérletezés hiányát!

Mérés nagyvállalatok számára

Bár az alábbi lista sok munkának tűnhet, megéri az eredményeket. A Forrester 2018-ban végzett tanulmánya szerint azok a marketingesek, akik kiforrott analitikai gyakorlatot alakítottak ki, 50%-kal nagyobb bevételnövekedést tapasztaltak azokhoz képest, akik még csak most kezdték el az analitikai gyakorlatukat.

Határozd meg egyértelműen a mérés tulajdonosát. Ez biztosítja a következetes mérést az ügyfélút minden szakaszában, csatornán és csapatban. A szerepkör fókuszálást és koordinációt igényel. A több márkával rendelkező, több országban is működő nagy, összetett vállalatoknál előfordulhat, hogy egy egész szervezet foglalkozik a méréssel. Ezeknek a szervezeteknek különböző nevük lehet, de közös a céljuk: a marketing hatékonyságának holisztikus mérése a teljes ügyfélút során.

Tartsd szem előtt az üzleti hatást. A marketing célja a márkák növekedésének elősegítése, nem pedig a hirdetési megjelenések és elköteleződések felhalmozása. A marketing üzleti eredményekre gyakorolt hatásának mérése segít a marketinget a növekedés forrásaként, nem pedig költségközpontként definiálni, és javítja a pénzügyi igazgatóval a marketingköltségvetés nagyságáról folytatott megbeszélések minőségét.

Legyünk fáradhatatlanul kíváncsiak és szenvedélyesek az ügyfélút iránt. Ismerjd fel, hogy a világ nem statikus, és hogy a médiatér folyamatosan fejlődik.

Koncentrálj a célorientált KPI-kre. Ez biztosítja, hogy a kampányok a legnagyobb üzleti eredményeket érjék el. Könnyű elvonatkoztatni a rendelkezésre álló adatok sokaságától egy átlagos digitális kampányban.

Sajátíts el több eszközt. Mivel egy átlagos ügyfélút több lépésből áll, és minden egyes lépésnek egyedi elvárt eredmény felel meg, ezeket különböző eszközökkel mérik.

Fejlessz erős adatértelmezési készségeket. Nem minden mérésért felelős személy statisztikus vagy mérnök. Szerencsére a marketinganalitika területén számos partner áll rendelkezésre, amelyek a legjobb technikai személyzettel rendelkeznek, ami biztosítja a legmagasabb színvonalú mérést. A jó méréstulajdonosok szakértő történetmesélők, akik képesek a több eszközből származó tanulságokat egyetlen meggyőző narratívává desztillálni, amelyet meg lehet osztani a szervezeten belül, és amely befolyásolni tudja a döntéshozatalt.

Rendelkezz tanulási gondolkodásmóddal. Az erős eredmények elérése mellett a marketingesek szeretnének valami újat tanulni. A mérés a kulcs ehhez.

A mérés vezessen cselekvéshez. A mérésért felelős személy szerepe az, hogy stratégiai tanácsadója legyen a marketingköltségvetést irányító legfelsőbb döntéshozóknak.

Tedd a mérést szokássá. A mérést mindenkinek folyamatosan gyakorolnia kell.

Csak akkor lesz a cég valóban ügyfélközpontú és adatvezérelt, ha ezeket a legjobb gyakorlatokat szorosan követi.

Mérési keretrendszer sablon

Ha saját elemzési gyakorlatának kiépítését szeretnéd elkezdeni, használd az alábbi marketinghatékonysági keretrendszert, hogy megalapozd az üzleti alapokat, kövess az ügyfél útját, célorientált KPI-ket határozz meg, meghatározd, hogy milyen a siker, és tanulj az eredményekből.

Ez a keretrendszer számos marketingtevékenységre alkalmazható, a digitális médiától a hagyományos médián át a webanalitikáig és az értékesítési taktikákig. Teljesen rugalmas, és kibővíthető az ügyfélút szakaszainak hozzáadásával vagy módosításával, hogy bármilyen márkához illeszkedjen.

Összefoglaló

Gratulálok a lecke befejezéséhez. Most, hogy már van használható meglátásod arról, hogyan javíthatod a marketingtevékenységed, itt az ideje, hogy a sajátoddá tedd azt! Sok szerencsét minden jövőbeli törekvésedhez.

A legjobbakat,
Meryl

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.