Áttekintés
Google Ads fiók létrehozása
Keresési hirdetések
Hirdetésbővítmények
Google Ads aukció
Analitika
Konverziómérés
Ajánlattételi stratégiák
Display hirdetések
Remarketing hirdetések
Shopping hirdetések
Merchant Center
Videó hirdetések
További lehetőségek
Kampány elindítása utáni lépések
Keresési kampányok optimalizálása
Optimalizálási videók
Optimalizálási pontszám
Optimalizálási módok
Teljesítménytervező

Térképezd fel az ügyfél útját

Az élet egy utazás (és így a vásárlás is)

Meryl

Annak meghatározásához, hogy üzleti célkitűzései hogyan kapcsolódnak a marketingcélokhoz, először is meg kell határoznod, hogy mely üzleti célkitűzéseid kapcsolódnak a marketinghez. Vessünk tehát egy pillantást a három magas szintű üzleti célkitűzésre – profit, bevétel és mennyiség-, és nézzük meg, hogyan lehet ezeket a marketingstratégiákkal elérni.

Ezt követően vessünk egy pillantást a titokzatos "ügyfélútra".

Üzleti céljaid felülvizsgálata

Profit: A marketing beruházást igényel, és minden beruházás kezdetben költségnek minősül, ami csökkenti a nyereséget. A jól irányított marketing azonban az értékesítést ösztönzi, ami bevételt és nyereséget eredményez.

Bevétel: Egy vállalat új ügyfelek megszerzésével vagy a meglévő ügyfelek költésének növelésével növelheti eladásait.

Mennyiség: A mennyiséget növelni kívánó vállalatoknak vagy csökkenteniük kell a költségeket a több értékesítés érdekében, vagy különböző taktikákat kell alkalmazniuk a kereslet növelésére.

A fenti helyzetek mindegyikében arról van szó, hogy az ügyfeleket rávegyük arra, hogy vásároljanak valamit. Ez azt jelenti, hogy be kell helyezkedned a fogyasztó vásárláshoz vezető útjába (más néven marketing tölcsér vagy vásárlói út), ahol befolyásolhatod a vásárlási döntését.

Hosszú távú gondolkodásra figyelmeztetés!

Ahhoz, hogy a leendő vásárlókat a jövőben vásárlókká tudd alakítani, már ma ki kell építened a márkaismertséget és a pozitív megítélést. A márka erősségét általában olyan márka-"nyomkövetőkkel" mérik, amelyek a kívánt vásárló profiljának megfelelő embereket kérdeznek meg, és egy sor kérdést tesznek fel nekik, mint például:

  • Ismer egy adott márkát?
  • Az adott kategórián belül melyik márkát részesíti előnyben?
  • Milyen asszociációk jutnak eszébe, amikor egy adott márkára gondol?

Most, hogy megértetted, hogyan befolyásolhatja a marketing az üzleti célokat, nézzük meg, milyen érzés vásárlónak lenni.

Íme az ügyfélút

A marketing alapvető feladata, hogy a megfelelő embereket a megfelelő termékhez kapcsolja a megfelelő üzenetek megfelelő időben történő megjelenítésével. Ez lényegében azt jelenti, hogy követni kell a potenciális vásárlót a vásárlásig vezető úton, és az érdeklődési körüknek megfelelően kell a megfelelő ötleteket kommunikálni.

Győződj meg róla, hogy az emberek látják, hogy az vállalkozásod, terméked vagy szolgáltatásod létezik.

Szólítsd meg mindazokat az embereket, akik megfelelnek a kívánt ügyfélprofilnak életkoruk, nemük, érdeklődési körük és viselkedésük alapján.

Vezesd rá az embereket, hogy elgondolkodjanak a márkádon, vagy érdeklődjenek iránta.

Szólítsd meg mindazokat az embereket, akik megfelelnek a kívánt vásárlói profilnak, és némi érdeklődést mutattak a hirdetett termék vagy kategória iránt.

Vedd rá az embereket, hogy tegyenek valamit, például vásároljanak.

Szólítsd meg azokat az embereket, akik erős érdeklődést mutattak a reklámozott márka vagy termék iránt.

Érd el, hogy az embereket eléggé érdekelje ahhoz, hogy többet vásároljanak vagy támogassák a vállalkozásod.

Szólítsd meg a jelenlegi ügyfeleket.

A fenti négylépcsős útvonal a legtöbb vállalkozás esetében működik. Egyes vállalkozások azonban másképp értelmezhetik a vásárlói utat. Egy légitársaság például tartalmazhat egy utazás előtti és egy utazás utáni szegmenst. Fontos figyelembe venni, hogy az ügyfélút melyik szakaszában van a közönséged.

Például egy olyan reklámtól, amelynek célja, hogy a márkát nem ismerő emberek megismerjék és véleményt alkossanak róla, nem várható el, hogy az emberek azonnal megvásárolják a terméket. Előfordulhat, hogy további hirdetéseket kell látniuk (ez az úgynevezett szekvenálás), amelyek több okot adnak arra, hogy megvásárolják a terméket. A bizalom kiépítéséről van szó.

Másrészt a vásárlásra ösztönző hirdetések nem biztos, hogy jól működnek abban, hogy az emberek véleményt formáljanak a márkáról, vagy javítsák a márka minőségéről alkotott képüket.

Story idő: Gazdálkodj a jövőbe

A gazdák a terményeik piaci értékesítésével keresnek pénzt. Ésszerűnek tűnhet, hogy egy gazda mindent elad, amit megtermelt, de a legbölcsebb gazdák a vetőmag egy részét félreteszik a következő szezonra. Ez segít biztosítani, hogy a jövőben bőséges termésük legyen.

A marketing kétféleképpen működhet: gondolkodhat rövid távon, felhasználva az összes megtermelt magot, gyors megtérülést hajszolva, vagy befektethet hosszú távon, és növelheti a közönségét. Érzékelsz egy témát?

Minden alkalommal, amikor valaki kapcsolatba kerül a termékeiddel vagy a cégeddel, az ő megítélését befolyásolják. Ez magában foglalja az online értékeléseket, a közösségi médiában történő említéseket, valamint a marketinged. A reklámozással lehet építeni a márkád ismertségének és elismertségének érzésére, és arra ösztönözni az embereket, hogy a te termékeid válasszák a konkurenciával szemben. Egy ma látott hirdetés a közeljövőben eladásokat indíthat el, miközben a jövőbeni eladásokat is biztosíthatja.

Egyes marketingesek stratégiájukat a vásárlói vásárlási út végéhez közeli taktikákra korlátozzák. Például leginkább olyan hirdetésekre összpontosíthatnak, amelyek olyan embereket céloznak meg, akiknek már kialakult véleményük van a márkáról, vagy készen állnak a vásárlásra, és ezért nagyobb valószínűséggel válnak vásárlóvá. Más marketingesek a vásárlói út elejére összpontosítanak (például az ismertségi hirdetések).

A legokosabb marketingesek a teljes fogyasztói út lefedésére összpontosítanak, amíg az nyereséges. Gazdálkodj a jövőbe

Workshop: Térképezd fel a vásárlói utat

Válaszolj az alábbi kérdések mindegyikére legfeljebb három mondatban:

  • Tudatosság: Hogyan írnád le a vállalatod valakinek, aki még soha nem hallott róla?
  • Megfontolás: hogyan írnád le a terméked (vagy szolgáltatásod) valakinek, aki hallott a cégedről, de nem tudja, hogy mit tehetne érte
  • Vásárlás: miért választaná valaki a te terméked (vagy szolgáltatásod) a versenytársakéval szemben? Mi a különleges benne?
  • Hűség: hogyan mélyítheted el a kapcsolatáod az ügyfeleiddel, vagy hogyan tehetnéd lehetővé számukra, hogy a nevedben érveljenek?

Ha Cél-CPA-t vagy Cél-ROAS-t használsz

Ha a Cél-CPA-t használod, összpontosíts a műveletenkénti költségre.

Ha a Cél-ROAS-t használod, a hirdetési kiadások megtérülésére összpontosíts.

Ha a kampány költségkerete korlátozott, ellenőrizd a Javaslatok oldalon, hogy van-e lehetőség további konverziók vagy konverziós érték elérésére hasonló CPA vagy ROAS mellett.

Ha a kampány nem korlátozott költségkeretű, növeld a cél-CPA-t vagy csökkentsd a cél ROAS-t, hogy több konverziót vagy konverziós értéket érj el. A lefedettséget és a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával is bővítheted.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása ajánlattételi stratégiát használod

Ha a Konverziók maximalizálását használod, akkor a konverziós mennyiségre összpontosíts.

Ha a Konverziós érték maximalizálását használod, a konverziós értékre összpontosíts.

Ha a Konverziók maximalizálása vagy a Konverziós érték maximalizálása mellett döntesz, győződj meg arról, hogy további elérhető tartalék áll rendelkezésre a kampányodban. Ez mozgásteret biztosít az algoritmusnak a mennyiség vagy az érték növelésére. Bővítsd a célzást új kulcsszavak hozzáadásával, általános egyezésű típusok használatával, dinamikus keresőhirdetések létrehozásával és első fél célközönséglisták hozzáadásával.

Miután módosítottad az ajánlattételi stratégiádat, lépj be a Javaslatok oldalra, hogy megnézd, hogyan növelhetnéd további befektetésekkel hatékonyabban a konverziós mennyiséget vagy értéket.

Cél optimalizálás

Ha a kampányod nem korlátozott költségkeretű, csökkentsd a ROAS-célokat, hogy több konverziós értéket érj el. Az ajánlott célérték-beállításokat a Javaslatok oldalon találod.

Költségkeret optimalizálás

A sikeres teljesítmény érdekében a cél-CPA és cél-ROAS kampányokat nem szabad a költségkeret alapján korlátozni. A Javaslatok oldalon a költségkeret optimalizálására vonatkozó javaslatokat találsz, hogy nagyobb növekedést érj el, és további konverziókat és konverziós értéket kapj ugyanazon CPA vagy ROAS mellett. Lehetőséged van arra is, hogy szerkeszd az optimalizálási pontszám költségkeret javaslatait, hogy becslést kapj a különböző költségkeret összegek mellett várható konverziós mennyiségről.

Szimulátorok

A szimulátorok segítségével megbecsülheted a teljesítmény változását, amikor felülvizsgálod a cél- vagy napi költségkeretet. Ezeket a Kampányok lapon vagy az Ajánlattételi stratégia jelentésben találod.

Kulcsszó beillesztés

A kulcsszavak beillesztésével frissítheted hirdetéseid, hogy szerepeljenek benne azok a kulcsszavak, amelyek a hirdetések megjelenését kiváltották. Például, ha valaki a "CRM szoftver" kifejezésre keres, a hirdetés címsorában szerepelhet a "CRM szoftver" kifejezés.

Hirdetés-testreszabók

A hirdetés-testreszabók lehetővé teszik, hogy valós idejű információkat, például helymeghatározást vagy visszaszámlálást építs be a hirdetéseidbe. A hirdetés-testreszabók segítségével dinamikus hirdetéseket hozhatsz létre, és nagymértékben releváns hirdetésszövegeket (kreatívokat) jeleníthetsz meg.

Hirdetésbővítmények

A hirdetésbővítmények célja, hogy segítsék a teljesítmény növelését. A hirdetésbővítmények hozzáadása segíthet növelni az érdeklődők számát, vagy segíthet a látogatókat a webhely egy bizonyos helyére vagy oldalára irányítani.

Meglévő ügyfelek

A meglévő ügyfelek megtartása érdekében fontold meg egy közönséglista hozzáadását azokról az ügyfelekről, akik már konvertáltak a webhelyeden.

Új ügyfelek

Az új ügyfelek megszerzéséhez fontold meg a webhelyed összes látogatójára vonatkozó közönséglista, vagy hasonló közönség listák hozzáadását.

Korábbi látogatók

Hirdetések megjelenítése korábbi látogatóidnak, amikor azok a Google webhelyen végeznek további kereséseket azzal kapcsolatban, amire szükségük van.

Megfigyelés

Figyeld meg, hogyan teljesítenek a hirdetéseid a kiválasztott célközönség számára anélkül, hogy befolyásolnád a kampány elérését. Ez a beállítás nem változtatja meg, hogy ki láthatja a hirdetéseid, és azt sem, hogy hol jelenhetnek meg. Helyezz előtérbe vagy szoríts vissza bizonyos közönségeket, azáltal, hogy ajánlatkorrekciókat adsz meg.

Célzás

Szűkítsd az elérésed, hogy csak az általad kiválasztott konkrét célközönségnek jelenj meg.

Általánosegyezés-módosító
+férfi +cipő

Az általánosegyezés-módosító csak olyan keresésekre jelenít meg hirdetést, amelyek tartalmazzák a plusz jellel megjelölt kulcsszavakat vagy azok közeli változatait. A kulcsszóban szereplő kifejezések előtt, után vagy között további szavak is szerepelhetnek, tetszőleges sorrendben. Az általános egyezéshez hasonlóan ez a módosított változat is hasznos a nem várt kifejezésekből származó forgalom megragadásához.

Példa: A "férfi sportruházat" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de az "eladó férfi cipő" keresés igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad alapfogalma jelen legyen a felhasználó keresésében, ugyanakkor nagyobb elérést tesz lehetővé.

Beállítás: Tegyél egy plusz jelet (+) a kifejezések elé.

Általános egyezés
férfi cipő

Az általános egyezésű kulcsszavak a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési kifejezésekre jelennek meg, valamint az olyan közeli változatokra, mint a szinonimák és elgépelések. Az általános egyezésű kulcsszavak használata a legjobb módja annak, hogy olyan kifejezésekből származó keresési forgalmat érj el, amelyeket esetleg nem látsz előre.

Példa: A "férfi ruházat"-ra történő keresés megjelenítheti a hirdető hirdetését, amelyet a férfi cipő általános egyezésű kulcsszóval céloz.

Előnye: A legnagyobb volument éri el.

Beállítás: Ez a kulcsszavak alapértelmezett egyezési típusa; egyszerűen add meg a kulcsszavakat.

Kifejezés egyezés
“férfi cipő”

A kifejezés egyezés csak akkor jeleníti meg a hirdetést, ha a kifejezésre (vagy annak egy közeli változatára) keresnek rá, anélkül, hogy más szavak lennének a közepén, amelyek megváltoztatnák a kifejezés jelentését. A kifejezés előtt vagy után további szavak is használhatók. A pontos egyezéshez hasonlóan a kifejezés egyezésű kulcsszavak segítenek a forgalom megragadásában azokból a lekérdezésekből, amelyekre tudod, hogy az ügyfeleid keresnek.

Példa: A "férfi tenisz cipő" keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését, de a "férfi cipő vélemények" igen.

Előnye: Biztosítja, hogy a kulcsszavad központi fogalma jelen legyen a keresési kifejezésben, miközben nagyobb volument érsz el, mint amit a pontos egyezésű kulcsszavak biztosítanának.

Beállítás: Tegyél idézőjeleket (" ") a kifejezés köré.

Pontos egyezés
[férfi cipő]

A pontos egyezés akkor jeleníti meg a hirdetéseket, ha a kulcsszó megegyezik a felhasználó keresési kifejezésével. A pontos egyezésű kulcsszavak hasznosak, ha olyan keresési lekérdezésekből származó forgalmat szeretnél megragadni, amelyekről biztos lehetsz benne, hogy az emberek keresik őket.

Példa: A "férfi cipő vélemény" vagy "piros férfi cipő" vagy "férfi tornacipő"-re vonatkozó keresés nem jelenítené meg a hirdető hirdetését; csak a "férfi cipő" keresés jelenítené meg ezt a hirdetést.

Előnye: Nagyobb ellenőrzést biztosít afelett, hogy milyen keresési kifejezések jeleníthetik meg a hirdetést, bár a hirdetések mennyisége korlátozott lehet.

Beállítás: Tegyél szögletes zárójeleket ([ ]) a kifejezés köré.